С какво ще ни изненада имотният пазар през 2020 г.?

С какво ще ни изненада имотният пазар през 2020 г.?

2019 г. беше успешна за имотния пазар според специалисти.

Дали това ще продължи и през 2020 г. не е сигурно, споделят експертите. А причината е свързаната с епидемията на Covid-19, която засегна целия свят. Как ще се отрази това на имотния пазар в страната? Ще паднат ли драстично цените на имотите? Ще намалеят ли сделките? Какво ще се случи с банковото кредитиране, тъй като голям процент от продажбите през изминалата година са с ипотечни кредити? Да очакваме ли нови финансова криза като тази през 2008?

 

Към момента ситуацията е стабилна и няма съществена промяна в броя на сделките, свързани със закупуването на имоти. Експертите предвиждат, че ако епидемията продължи, е възможно свиване на пазара и намаляване броя на сделките. Очаква се и банките да намалят процента на кредитиране на имотите. Досега при сключване на ипотека финансираха до 80-90% от стойността на жилището в зависимост от това какъв тип е, в какъв район се намира, има ли подобрения и др.

 

Въпреки всичко, което се случва, повечето фирми, предлагащи имоти, са гъвкави, и дават възможност за онлайн огледи на бъдещите купувачи. Това включва видео и виртуален оглед, чиято цел е да представи в детайли на клиента всичко, което го интересува при една бъдеща покупка. Така се осигурява повече свобода на купувача да направи своя информиран избор, защото по естествен начин се отсяват реалните имоти. Добрата новина е, че съвземането след кризата, ще става по-бързо, предвиждат финансови специалисти. Щом епидемията бъде овладяна, бизнесът ще продължи да се развива, макар и поетапно.

 

Трудно е да се предвиди какви ще са цените и дали ще се повлияят от ситуацията с коронавируса, но едно е сигурно – качествените имоти ще държат своята цена. Инвестицията в добър имот е най-сигурният начин да разполагаме със средствата си.

 

Имотните експерти съветват да инвестираме в ново строителство по няколко причини. Сред тях са:

  • по-ниски режийни консумативи;
  • по-лесно отдаване под наем;
  • практични интериорни решения;
  • по-дълъг живот на имота;
  • доказано качествено строителство;
  • възможност за закупуване на гараж;
  • някои имоти притежават вътрешен двор – чудесно решение за детски игри и разходки на домашни любимци;
  • денонощна охрана и достъп в затворените комплекси.

 

Каквото и да се случи с имотния пазар в следващите месеци, едно е сигурно – ако решите да инвестирате спестените средства в покупка на имот, няма да съжалявате.